Småbarnsfamilie som har det hyggelig sammen

Ting å vurdere når du tar med barna til en restaurant

Å ta med barna på restaurant kan være en stor utfordring for flere barnefamilier. Mens franske barn blir oppdratt til å sitte pent ved bordet har både amerikanske, italienske og norske barnefamilier store prøvelser når de ønsker dra ut på restaurant. Ved flere restauranter i USA har de også oppgitt at de foretrekker andre segmenter enn barn. Det er kanskje ikke så rart at det offentlige har lagt til rette her og der for barna spesielt. Kinosentre har lagt til rette for babykino, barna har fått sitt eget tv-program Junior Masterchef og flere steder kan man aktivisere barna på lekeland. Sammenlignet med USA blir det dårlig business i lille Norge til å utelate barnefamilier fra spisesteder. Drar man til Hellas finner man flere steder i kriker og kroker hvor de har ansatt aktivitetsledere for barna på restauranten mens foreldrene nyter et bedre måltid. Hvordan kan samfunnet gjøre det mulig for hele småbarnsfamilien å kunne sitte til bords uten å være til sjenanse for andre gjester i restauranten?

Gode ferdigheter starter hjemme!

Skal nordmenn og barnefamilier ellers verdens rundt om i verden sitte behagelig til bords i resFamilie på restauranttauranten bør det starte hjemme. Gode rollemodeller har alt å si for barnet i tidlig alder for hvordan det utvikler seg videre. Å lære seg gode ferdigheter sammen med andre er alfa omega for hvor godt vi oppfører oss hjemme som på restaurant. Det italienske kjøkkenet er kjent for sin cuisine og gastronomiske verden. Den italienske restauranteieren Antonio Ferrari mener han har funnet en god løsning på utfordringen. “Å gi rabatter” til grupper med høflige barn har vist seg å virke for både store og små. Italienske småbarnsfamilier har dog enda løsere tøyler sammenlignet med norske barnefamilier. Skal den norske småbarnsfamilien på restaurant kan det utgjøre en stor forskjell å forhåndsbestille bordet, maten og eventuelle barnestoler. Slik kan restauranten forberede besøket best mulig for gjestene. Ifølge Kari Hermansen, distriktssjef for restaurantkjeden TGI Fridays, er det fult mulig å dra på restaurant med de minste. Kom gjerne tidlig på kvelden før kveldsrushet starter. Restaurantens lekehage for barna er også et yndet samligspunkt for de minste.

Barn bør få være barn!

En god rollemodell for barnet viser barnet at det kan ha en indre trygghet uten at det finnes en materialistisk vinning med i bildet. Det bør være en balanse i alt. De voksne bør kunne sitte på restaurant med barna uten å måtte være på vakt hele tiden. Læres barna opp til å vite hva empati er så vil de også vise gode holdninger på en restaurant som hjemme. Samtidig som vi ønsker gode manerer ved spisebordet bør også barn få være barn. Småbarnsforeldre bør komme ned på barnas nivå for å skjønne hvordan de kan være både foreldre og gode rollemodeller. Er de voksne gode rollefigurer, og viser gode manerer hjemme, blir det lettere for barnet å vite hvordan det kan fungere også blant andre mennesker. Å tilpasse forventningene til barnets alder er også viktig foran restaurantbesøket. Kle dere i gode kavat sko for alle og dra til den nye restauranten dere vil oppleve en kald høstdag. Neste besøk blir mye bedre med deres nye ferdigheter.