Hva er en restaurant

 

En restaurant er et sted man kan gå å kjøpe seg ferdiglaget mat. Man kan vanligvis sitte på restauranten å spise maten man har bestilt. Dette kan enten gjøres ute eller inne avhengig av hvor man er og hva som er konseptet til restauranten. Selve ordet restaurant kommer fra latin og betyr å reparere. Tidligere så man på en restaurant eier som en person som reparerte en person, eller rette sagt, reparerte sulten til personen.

Det finnes restauranter av alle klasser og priser. De billigste restaurantene kan man kanskje ikke kalle restaurant, men man har kebabsteder hvor man kan kjøpe en kebab for under 40 kroner og spise den. Man har også bakerier som også er restauranter, selv om man ikke kaller de det. Et bakeri er på samme måte en restaurant, men spesialisert på bakevarer. Her kan man kjøpe ting for 20 eller 30 kroner som stiller sulten for en periode.

McDonalds og Burger King er også kaldt restauranter i mange land, selv om man kanskje ikke ser på de som restauranter i Norge. De er ofte sett på som fast food, som kun er en utenlands betegnelse på hvor fort man får maten og ikke hva slags spisested man er på. Disse restaurantene som er nevnt sålangt er steder hvor man kan spise for en nokså billig penge. De fleste restaurantene i Norge befinner seg i et mellom sjikte. Dette sjikte er ganske bredt. Her snakkes det om alt fra pizzasteder til Egon type restauranter, til mer spesialfokuserte restauranter som smaker mye bedre. Man kan finne gode biffhus eller restauranter som trancher hvor det kun er entrecote på menyen.

Alle resturantene i mellomsjiktet varierer noe i pris, men holder seg på beløp som de fleste kan betale om de har lyst til å hygge seg litt. Mange av disse restaurantene er forresten restaurantkjeder som eies av større selskaper. Restaurantene er også franchise systemer som gjør at det er ganske strenge måter på hvordan de skal styres og hvordan de skal følges opp.

De beste restaurantene er i toppen. De koster også mye mer enn andre spisesteder. Her koster det fort mange tusen per person å spise. Dette fordi de har mange ansatte, veldig gode råvarer og dyre viner. Alle disse tingene trenger de får å lage et måltid man husker. De dyreste restaurantene jobber for at man skal få en opplevelse man ikke glemmer. Her snakker vi da om 5000 kroner eller mer per hode for et måltid. Måltider er da også mange retter. Det kan fort bli 10-12 retter på en helg kveld, med andre ord en kveld man virkelig husker.

Det viktigste når man går ut og spiser er god selskap. Alt er bedre i godt selskap.