Pannekake med bær

For alle eldre!

Denne artikkelen er laget for alle eldre som ønsker å omlegge sine matvaner for å leve lengre og sunnere. Eldreløft Nutrition Program (ENP) har utført et eksperiment for å forbedre kvaliteten på sitt måltidsprogram. De undersøkte derfor hvordan personenes preferanser innen ulike matvarer varierte avhengig av det biologiske kjønn og den etniske gruppetilhørigheten. 2024 deltakere, i alderen 60 år eller eldre, ble intervjuet. Et flertall av deltakerne var kvinnelige, og det generelle inntrykket av preferanser for 13 ulike matgrupper ble tatt med i vurderingen. Dette var blant annet mat som kylling, kjøtt, fersk frukt, salat, suppe, grønnsaker, smørbrød, hermetisert frukt, pasta og etnisk mat. Det kom frem at menn foretrakk flere matvarer innenfor delikatesser, etnisk mat, kjøtt, belgfrukter, hermetisert frukt enn kvinner. Det var også forskjeller innenfor de etniske gruppenes preferanser.

God mat i hyggelige omgivelser

Pannekake med bær

Noe av det viktigste som kom ut av denne undersøkelsen, var at eldre mennesker vanligvis har mindre behov for søt eller salt mat. For mye salt i maten kan faktisk føre til angst og depresjoner, samt tendenser til selvmordstanker blant eldre mennesker. Det er altså ikke snakk om fare for Feber eller forkjølelse, men som vi ser så kan det oppstå mye alvorligere bivirkninger når vi snakker om feilernæring blant eldre. Betjeningen ved sykehjem og pleiehjem bør kanskje alle sette seg godt inn i slike interessante undersøkelser, og legge vekt på resultatene når de planlegger sine menyer.

Det sosiale aspektet av ernæring

Det å spise og treffe andre, er noe av det mest grunnleggende vi mennesker har behov for. Det å spise ute på restaurant er vel egentlig basert på disse behovene. På restauranter er folk sjelden alene, de aller fleste elsker å spise god mat i godt selskap. I tillegg er omgivelsene til et måltid også viktige. Flere og flere pleiehjem har nå fått opp øynene for dette, og de ansatte skifter gjerne ut innredning og foretar fargeskifte i rommene for å skape en hyggeligere stemning.