Hvordan etableres en restaurant?

For mange er det en drøm å starte et eget spisested. Tenk å ha et familiedrevet spiseri, hvor man selv bestemmer meny og konsept. Det gjør alle restauranteiere varme om hjertet å se venner, familier og par få glede av det man selv har bygd opp fra bunnen av. En restaurant handler like mye om miljø og atmosfære som om rettene. Vi går på restaurant for å nyte helheten av en hyggelig stemning i lokalet, vakkert interiør, lav og stemningsskapende musikk, og ikke minst god servering og oppmerksomhet fra observante kelnere.

Før man starter et serveringssted må idéen være tydelig og godt utarbeidet. Det er mange konsepter å velge mellom, nesten like mange som antall matkulturer i verden. Uansett hvilket man velger, bør det være en rød tråd i alt man gjør. Menyen må passe med vinkartet og interiøret. Noen idéer er tryggere enn andre, det er bare å tenke på hvor mange som elsker italiensk mat, for eksempel. Vi får ikke nok av mat fra dette landet, og det samme gjelder japansk og indisk kokkekunst. Det er her en god markedsundersøkelse kommer inn. En by kan være mettet på noen typer mat, og en ny etablering med samme tema kan gjøre at det rett og slett blir for mye av det gode.

Dessuten er mennesker nysgjerrige og prøver nye ting. Man må altså finne en balanse mellom det å være nytenkende og original, samtidig som man er oppmerksom på kundenes allerede etablerte favoritter. Å sette sammen en meny av forretter, hovedretter, desserter er den beste fasen av etableringen. Restauranter får inn vinkjennere og eksperter på smakssammensetninger som de beste kokkene er, til å prøve ut retter med vin og annen drikke til. Deretter må bekjente eller tilfeldig utvalgte restaurantgjester prøve ut forslagene og gi tilbakemelding.

Det viktigste av alt er selvfølgelig det man serverer gjestene, men en sterk nummer to er innredning og belysning i lokalet. Dette må passe på til menyen, være avslappende og be gjester velkommen inn. Når alt er planlagt står finansiering for tur. Med en god forretningsplan skaffer man investorer. Noen restauranter er store og har flere medeiere mens andre er små og familiedrevet. De sistnevnte baserer seg delvis på egen kapital og delvis på lån.

Finansinstitusjoner er pådrivere for gründervirksomhet, og centum.no er en av flere som ønsker å støtte etableringer av små bedrifter. Startfasen av et serveringssted er kostbart, for lokalet og alt av interiør må kjøpes inn. Man kan ikke spare på interiøret, for hver krik og krok i lokalet er alle essensielle deler av helhetsinntrykket til gjester som titter inn for første gang. Lån fra banker og andre institusjoner kan gi mer kreativ frihet til eiere av bedrifter enn det private investorer gjør, ettersom alle medeiere naturligvis ønsker å delta i avgjørelser angående interiør, design og meny.